HISTORIE

Wielervereniging F.C. Den Duiker is in Maastricht (stadsdeel Heer) in 1970 opgericht als “Ontspanningsvereniging”. Waarbij het (café)voetbal centraal stond, in de regio stonden we bekend als geduchte tegenstander en waren bekend van het toernooi wat door FC Den Duiker georganiseerd werd. Echter in de jaren vóór 1982 begonnen een aantal leden op kleine schaal wat korte ritjes te fietsen en in 1982 was de wielerafdeling een feit.

De naam Den Duiker is afkomstig van een uit vroeger tijden bestaande onderdoorgang*, gelegen op het kruispunt boven aan de Kruisstraat. Momenteel ligt er een rotonde. Het café ter plaatse was vernoemd naar deze onderdoorgang, en laat nou net in dat café onze huidige vereniging zijn opgericht. In ons logo is deze “duiker” nog steeds terug te vinden. 

De eerste driedaagse werd georganiseerd en men durfde al ritten van boven de 100 km aan. Van deze pioniers zijn nu 30 jaar na dato nog steeds diverse fietsers actief.

Van ongeveer 30 fietsers, groeide de vereniging uit tot zo’n 50 tal fietsers, verdeeld over een dames en een heren team.  We hebben ons clublokaal in café Ut Vloot in de St. Jozephstraat. 
Momenteel staat het toerfietsen, wielrennen centraal in de vereniging, waarbij we nog steeds trouw blijven aan een aantal ontspannings activiteiten, vooral in het winterseizoen, hierbij valt te denken aan een wandeltocht (al dan niet culinair), een reisje in binnen- of buitenland, een familie-fietstocht (de zg. Tour Du Frans, vernoemd naar een van onze helaas te vroeg overleden trouwste lid).

Een aantal bijzondere gebeurtenissen zullen op deze pagina de revue passeren zo was er in 1984 de eerste:

Rone van Heer

Zondagmorgen 27 mei 1984 stonden 20 nerveuze fietsers aan de start. Casper Vliegen, onze sponsor loste het startschot voor de rondjes van 5 km, met als kuitenbijter, de 10% steile klim van de Schoolberg (lengte 150 meter). John Eggen werd de eerste winnaar. 

De ronde van Heer werd 4 keer verreden, de winnaars waren achtereenvolgens John Eggen (1984), Jo Janssen (1985) en Rinus de Veth (1986 en 1987).

Tijdrit Valdieu

Op 1 juli 1989 werd de eerste tijdrit, oftewel het clubkampioenschap van F.C. den Duiker gereden. 19 fietsers stonden er die zonnige zondagmorgen aan de start voor het 8 km lange parcours in de buurt bij de Abdij van Valdieu. De schitterende voormiddag werd besloten in de abdij, in de namiddag kwam de Duikerfamilie voor de spannende prijsuitreiking bij elkaar in het clublokaal (destijds bij Sjef Snackers), een traditie die tot op de dag van vandaag nog steeds wordt voortgezet. In 1990 werd de naam van de tijdrit omgedoopt in “Chrono Bernard Quentin”. Bernard was lid van onze vereniging, hij overleed in 1990, ter nagedachtenis aan hem werd de tijdrit naar hem vernoemd. In 1994-1995 en 1997 werd de individuele tijdrit omgevormd naar een ploegentijdrit, dit bleek niet echt een succes te zijn, vandaar dat er vanaf 1998 werd besloten om toch maar weer op de individuele toer te gaan. In 1996 is de tijdrit door omstandigheden niet doorgegaan. De snelste tijd ooit werd gereden in 2011 door Guido Capponi, zijn tijd was 13.36 met een gemiddelde van 35.92 km/per uur.

Ritten in het buiteland

We hebben individueel of in verenigingsverband diverse buitenlandse toertochten of beklimmingen van bergen gedaan. Diverse malen hebben we deelgenomen aan de monstertocht Milaan – San Remo, beklimmingen zoals Mont Ventoux, Alpe d’Huez, Croix de Fer, Telegraphe, alle toppen in de Vogezen zoals de Grand Ballon, Petit Ballon, Platzerwasel etc.
Nog steeds hebben we jaarlijks naast de Driedaagse ook nog een tocht naar bijvoorbeeld Duitsland.

*Een duiker is een civieltechnisch kunstwerk. Het is een kokervormige constructie, gelegen in een weg of toegangsdam, die is bedoeld om wateren met elkaar te verbinden. Ook kan een duiker worden aangelegd indien een waterweg een watergang kruist. Bron: Wikipedia