TEAMS

Wekelijkse ritten

Binnen de club hebben we twee fietsgroepen; een dames en heren groep. Binnen deze twee teams onderscheiden we nog twee verschillende niveaus met elk een eigen snelheid en afstand. Hierdoor is er voor iedereen wel een groep die hem/haar aanstaat. 

Het fietsen in een groep is altijd even wennen. De begeleiders (wegkapiteins) zullen de juiste aanwijzingen geven en staan via moderne communicatiemiddelen met elkaar en de bus in contact. Daarnaast hebben ook je mede fietsers genoeg ervaring om advies te geven. 
Een aantal jaren geleden is het heren team gesplitst op basis van snelheid en hebben we er een A-team bij gekregen.

De snelheden en afstanden zijn bij benadering. Over het algemeen liggen zowel de afstand als de snelheid in het begin van het seizoen op het laagste niveau. We hanteren altijd en voor iedere groep de stelregels:

Samen uit, samen thuis, de langzaamste bepaalt het tempo en niemand wordt achtergelaten. Daarnaast kan afhankelijk van de capaciteit van een lid ieder lid vrij kiezen of hij of zij in groep A of B meefietst. 

A-Groep

Deze groep bestaat uit een 6 tot 8 tal snelle fietsers, met een gemiddelde snelheid van 28 tot 30 km per uur en een kruissnelheid van 34 tot 36 km per uur.

Zij vertrekken vanaf dezelfde locatie een aantal minuten eerder dan het B Team, zij fietsen dezelfde afstand als het B team, alleen net wat sneller. De afstanden bedragen 40 tot 70 km op dinsdag en 50 -110 km op zondag. Omdat zij dezelfde routes volgen, kunnen zij ook in geval van nood gebruik kunnen maken van de volgbus.

Dit is dus een groep die ideaal is voor de wat fanatiekere fietser en zeker geschikt voor nieuwe, jonge leden.

De keuze voor A of B maak je zelf, je moet wel enigszins in staat zijn om genoemde snelheden te halen.

B-Groep

Het B team bestaat uit een 30 – 35 fietsers, met een gemiddelde snelheid van 25 tot 28 km per uur en een kruissnelheid van 28 – 30 km per uur. 

De afstanden bedragen 40 tot 70 km op dinsdag en 50 -110 km op zondag.
Gemiddeld zitten we met dit team met zo’n 25 fietsers op de weg, deze groep heeft deelnemers van uiteenlopende leeftijden, van rond de 30 tot zelfs een gezegende leeftijd van boven de 70, een team dus waar gezelligheid voorop staat en recreatief fietsen het doel is.

De doorstroom van de B naar de A ploeg kan met de start van het seizoen, maar ook gedurende het jaar plaatsvinden.

Seizoen en programma

Ons wegseizoen start ieder jaar op de 1e zondag wanneer de zomertijd aanvangt (meestal eind maart) en loopt door tot eind oktober, zodra de wintertijd begint stoppen de avondritten en hebben we vaak nog 1 of 2 zondagsritten vooraleer voor sommigen de winterslaap begint of beter het MTB seizoen. Het programma wordt voor elke groep in februari bepaald door de routecommissies en het bestuur. Dit programma is te vinden op onze website. 

Degene met de meeste kilometers op zijn/haar naam wordt uiteindelijk de kilometervreter, dat wordt bijgehouden per groep.  Tot dit jaar vertrokken we altijd vanaf de hoek Kruisstraat – Haspengouw, dit jaar is het vertrekpunt verlegd naar de hoek Philipsweg en Demertdwarsstraat. We vertrekken op maandag (dames) en dinsdag (heren) om 18.30 uur en op zondag variërend van 8.00 tot 9.00 uur, afhankelijk van de lengte van de tocht.

Het doel op de doordeweekse avond is om voor de schemering terug te zijn en de ritten op zondag tussen 12.00 en 13.00 uur. Op zondag wordt er onderweg vaak toch even een “kop koffie” gedronken bij een van onze Horeca sponsors (zie rittenschema).

Op eigen initiatief wordt er door leden samen of individueel aan Toertochten meegedaan, zoals de Volta Limburg Classic, Amstel Gold Toertocht, De Alternatieve Toertocht, Limburgs Mooiste, Tilff-Bastongne-Tilff, Steven Rooks Classic, Vlijtingen Classic, Alden Biesen Classic, Mergel Heuvelland Tweedaagse.

Voor de heren en de dames wordt jaarlijks een Tweedaagse georganiseerd en in de tweede helft van het seizoen een 2- of 3- daagse fietstocht in Duitsland, Frankrijk of Italië.